22.03.2012 г.

„КарикаТуристи” тръгват по света и у нас


По установена традиция, на рождения си ден – 1 април – Домът на хумора и сатирата ще подреди специална колекция от фонда си „Хумор на народите”. Тази експозиция ще гостува и в други градове по случай 40-ия си юбилей.
Колекцията „КарикаТуристи” ще бъде представена на две места едновременно.
За Германия вече отпътува една подбрана част от нея - от 20 карикатури на екологична тема от изтъкнати български и германски майстори в жанра. Тя ще гостува на Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, с когото Домът на хумора си сътрудничи вече пет години.
Друга част от пътуващата изложба „КарикаТуристи” ще гостува през първата половина на м. април в Дома на културата „Мара Белчева” в Севлиево.
Другата спирка на колекцията от фонда „Хумор на народите” ще бъде видян и в Асеновград. В една от залите на Историческия музей ще бъде показана изложбата „Празниците на българина” – тематична колекция от 40 живописни творби на 25 български художници. Темата за празничните веселия е изкушение за едни от най-талантливите наши живописци. В изложбата присъстват платната на Стоян Венев (”Ръченица”), Дечко Узунов (”Шопите на Елин Пелин”/, Здравко Йончев (”Сватбен ден”/, Иван Попчев (”С уиски на прасе”), Калина Атанасова (”Нестинарки”), Николай Алексиев (”Карнавал”), Цветан Колев (”Трапеза”), Кеазим Исинов (”Пролетно тайнство”), Вълчан Петров (”Притчата”), Кирил Божкилов (”Трифон Зарезан”), Наум Хаджимладенов (”Клоун”), Енчо Пиронков (”Женско хоро”) и др.
Също в Историческия музей на Асеновград ще бъдат изложени 11 творби на художника Коста Форев (1942–1993) – цялата авторова колекция, съхранявана в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. Платната ще са част от представителната юбилейна изложба, организирана от Община Асеновград по повод 70-годишнината от рождението на именития й съгражданин.
А в градската библиотека на Асеновград Домът на хумора и сатирата ще представи изложба на художника Борис Димовски.
В музейния фонд „Хумор на народите” се съхраняват 390 творби на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби. През април жителите и гостите на Асеновград ще имат удоволствието да видят впечатляващата колекция “Quo vadis?” (Латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски). Изложбата съдържа 30 илюстрации на популярни крилати мисли, пресъздадени от художника с брилянтно чувство за хумор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар