19.03.2012 г.

Колайдера не „надбяга” скоростта на светлината


Ново изследване показва, че неутрино, за които възникна съмнение, че са разклатили основите на съвременната физика, като са се придвижили по-бързо от скоростта на светлината, все пак са останали в нейните граници, съобщи "Ройтерс". Последните измервания на времето за полет на субатомните частици от ЦЕРН в Женева да лабораторията Гран Сасо в Централна Итария противоречат на свръхскоростната интерпретация на резултатите от миналия септември, които предизвикаха световна сензация.
Оттогава пропълзяват все повече съмнения в достоверността на първите данни, особено след като преди месец излезе новината, че първоначалното откритие на експеримента OPERA може да се окаже изкривено поради грешка в окабеляването на оборудването. "Уликите започват все повече да сочат, че резултатите на OPERA са продукт на неточно измерване" - посочи в свое изявление директорът по изследователската дейност на ЦЕРН Серджио Бертолучи.
Последният анализ е дело на учените от отделния експеримент ICARUS. Те използваха собствени времеви данни и измериха 7 неутрино от снопа, изстрелян от ЦЕРН. във всичките случаи резултатът е бил съвместим с ограничението на светлинната скорост, казаха от института.
Много учени от самото начало бяха скептични към първите данни, които хвърлиха ръкавицата на Айнщайновата Специална теория на относителността от 1905 година. Тя постановява, че нищо в природата не може да пътува по-бързо от светлината - закон, диктуващ много неща в модерната физика и космология.
Екипът на ICARUS, работещ в същата лаборатория Гран Сасо, както и учените от OPERA, вече се бяха усъмнили в първоначалното откритие, тъй като неутрино, изглежда, не бяха изгубили при полета си толкова енергия, колкото би трябвало, ако се преминали границата на светлинната скорост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар