29.03.2012 г.

Готвят историческа възстановка на обявяването на Балканската война


На територията на област Стара Загора във всички общини ще се проведат повече от 60 мероприятия по случай 100 години от Балканските войни в рамките на година, като кулминационните чествания ще са през м. октомври.
Националният инициативен комитет ще администрира повече от 42 основни мероприятия, в областите над 215 такива. Това информира на пресконференция областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет и председател на Областния инициативен комитет за честване на годишнината. На срещата присъства и зам. обл. управител Димитър Драчев.
Като част от националния календар на честванията ще бъде военно-историческа възстановка на събитията от 5 октомври 1912г., която ще се проведе в Стара Загора. „Поканихме Ивелин Керанов – директор на Драматичния театър да се заеме с това предизвикателство, имаме неговото съгласие, за което му благодаря. Идеята е, организаторите на възстановката – историци, сценаристи, професионални актьори и самодейци, да създадат уникално явление – военноисторическа реконструкция на обявяването на Балканската война”, заяви областният управител.
Предмет на възстановката ще бъде историко-художествено пресъздаване на характеристиките и проявленията на главните действащи лица, и старозагорското гражданство: пристигането на цар Фердинанд от София, всеобщия ентусиазъм и национално единение между държавен глава, правителство, армия, църква, институции и народ в името на изпълнението на Отечествения дълг при святото дело за обединяване на разпокъсната Родина и освобождаването на поробените българи в Тракия и Македония.
10 военни паметника на територията на областта – в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня и Мъглиж очакваме да бъдат ремонтирани и обновени със средства, осигурени от Министерство на отбраната, допълни областният управител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар