13.03.2012 г.

Подаването на декларации по интернет спестява данъци


3705 са подадените декларации за облагане с корпоративни данъци в Офиса на НАП в Стара Загора до 12 март. 58% от фирмите са предпочели да изпратят годишните си декларации по интернет. Същите ще могат да ползват и отстъпка. Декларацията за облагане с корпоративни данъци за данъчната 2011 г. се подава заедно с годишния отчет за дейността до 2 април 2012 г.
В този срок трябва да бъде заплатен и дължимият корпоративен данък от дружествата, които са осъществявали дейност. За фирмите, изпратили своите документи по интернет, подписани с електронен подпис, е предвидена отстъпка в размер на 1% от дължимия данък, но не повече от 1 000 лв. По този начин не само се спестява време, но е и облекчение, особено за микро и малките фирми.
Фирмите, които не са упражнявали дейност през годината също подават данъчна декларация по образец 1010а. Те не подават празен годишен отчет за дейността, а само декларация за неактивност (по образец) в териториалното подразделение на статистиката. Глобите за неподадени в срок декларации, включително на лица, които не са упражнявали дейност през годината, са от 500 до 3 000 лв., а за деклариране на неверни данни и неподадени приложения от 100 до 1 000 лв, припомнят от пресцентъра на НАП - Стара Загора.
Дружествата могат да избират къде да подадат годишния отчет за дейността. Вариантите са по електронен път към Националния статистически институт, подписани с електронен подпис, или в Офис на НАП, но на хартиен носител.
Декларациите за облагане с корпоративни данъци се подават лично от данъчно задължените лица или от упълномощен представител в офисите на НАП по регистрация, по пощата с обратна разписка, или по интернет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар