20.03.2012 г.

„Да служим на народа” – една любовна история


Издават поредица от китайски автори

Преди броени дни излезе първото заглавие от поредица с китайски автори. Романът е на Ян Лянкъ и се казва „Да служим на народа”. Книгата е посветена на красивата любовна история между жената на един полковник и неговия ординарец.
Разказът описва по изящен начин, издържан в духа на източната литература, отношенията между верния на партията сержант и съпругата на неговия началник. Войникът е раздиран от вътрешна борба между дълга към партията, който го поставя в абсолютно зависимо и подчинено положение, и страстта, която срещите с жената на полковника събуждат. Чисти, първични и силни емоции си проправят път в сърцето и душата му, такива, каквито никога досега не е изпитвал.
Те заличават в съзнанието му значението на лозунга „Да служим на народа”, наизустените цитати от Председателя Мао - негова пътеводна светлина до момента, както и спомена за жена му и малкия му син, които го чакат на село.
В романа се сблъскват политическият идеал и общочовешкият стремеж към щастие. Удоволствието, любовта и радостта от живота вървят редом до омразата, чувството за вина и абсолютното незачитане на свободния избор на личността.
Красиво разказаната история пренася читателя в друга реалност, в която властват отдавна позабравени правила и различни културни, политически и социални норми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар