2.03.2012 г.

Уикенд в музея води по стъпките на Освобождението


Поредното издание на „Уикенд в музея”в Стара Загора е точно на 3 март. Всеки заралия и гост на града може да се присъедини към инициатива „По стъпките на миналото” или Уикенд с музея 2012 г. и ще научи много любопитни факти за Стара Загора. Заедно с тематичните разходки, организирани от музея, включилите се ще се запознаят с факти и хипотези, свързани с миналото на града.
След интереса на старозагорската общественост, проявен към тематичните уикенди, организирани през 2011 г. от Регионален исторически музей – Стара Загора, екипът на музея реши да продължи традицията и тази година. Всяка първа събота на месеца ще бъдат организирани тематични беседи и маршрути за желаещите да повдигнат булото на времето.Началото на пътешествието в миналото ще бъде на
3 март.2012 г.
Тема: ,, Памет за Освобождението”.
Паметници, посветени на Руско - турската освободителна война.
Лектор: Елена Георгиева - екскурзовод в отдел „Връзки с публиката”.
Времетраене: 2:30 часа.
Начало на обиколката: 10:30 часа и 14:00 часа.
Маршрут / обекти :
1.              Регионален исторически музей – Стара Загора  – ІІІ експозиционно ниво – кратък обзор на събитията от 24 април 1877 г. – обявяване на войната; 30 април – връчване на Самарското знаме, 22 юли – посрещане на Предния отряд, 31 юли – битката за Стара Загора до 13 януари 1879 г. – освобождението на града
2.              Църква „Свети Димитър и Св. Св. Кирил и Методий” – паметна плоча и стенопис на тържественото посрещане на Предния отряд и генерал Гурко.
3.              Ески джамия – тържествен молебен за посрещане на освободителите
4.         Паметник на Защитниците на Стара Загора в парк „5 октомври”  и паметна плоча на основния камък за възстановяването на града.
5.              Паметна плоча при църква „Св. Троица” и Мавзолей-костница „19-ий юлий 1877 г.” - на жертвите при опожаряването на града
6.              Паметник на 3-та Опълченска дружина и подполковник Калитин – епичните боеве за спасяване на Самарското знаме;
7.              Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора – 1877 г.” в парк „Българско опълчение” – щаб на генерал Столетов – командир на Българското опълчение.
Посетителите ще могат да изберат между следните кратки варианти:
1.         Регионален исторически музей, Стара Загора  – Паметник на 3-та Опълченска дружина и подполковник Калитин - Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора – 1877 г.” – 1,30 ч.
2.    Регионален исторически музей, Стара Загора  - Паметна плоча при църква „Св. Троица” и Мавзолей - костница „19-ий юли 1877 г.” –  1,30 ч.
3.              Регионален исторически музей, Стара Загора  - Ески джамия - Паметник на Защитниците на Стара Загора в парк „5 октомври”  и паметна плоча на основния камък за възстановяването на града  - 1,00 ч.
Входът за посетителите през тематичните дни ще бъде със специални билети.
Тяхната стойност ще бъде намалена спрямо обичайните посетителски  такси.
Билети може да закупите на билетния щанд в РИМ – Стара Загора.
Цена:
за възрастни – 4,00 лв.
За деца над 7 г., ученици, студенти и пенсионери – 1,00 лв.
 Повече информация можете да откриете на
телефони: 042/ 919 201; 042/ 919 206; 042/ 919 214
Община Стара Загора и Клубът по конен спорт „Ген. Владимир Стойчев" организират конен турнир. Той ще се проведе на 3 март от 10 часа на Конно- спортната база на Тракийския университет.
В турнира участват близо 40 коня от 5 старозагорски клуба, както и гостуващи от Бургас, Сливен и Хасково.Общината е осигурила 5000 лв. за организацията, препятствията и наградния фонда на турнира, който е традиционен за Тодоровден и се провежда за 60-ти път.Тази година победителят в прескачането на препятствия- Баражен паркур до 1,20 м. ще бъде награден от градоначалникът Живко Тодоров с Купата на кмета на Стара Загора. Връчването на трофея ще е в 12.30 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар