1.03.2012 г.

Песни и танци преди Чудомировите празници в Казанлък


36 студенти-танцьори, музиканти и певци от Катедра „Българска народна хореография" на Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград ще представят в Казанлък 70 минутния фолклорен спектакъл „Чудо...". Спектакълът ще се играе в навечерието на рождения ден на Димитър Чорбаджийски-Чудомир - 25 март, съобщиха от едноименната фондация.
Фолклорната фиеста е и по повод 20-та годишнина на хореографската кадедра, в която са се дипломирали над 20 казанлъчани в различните дисциплини-музика, танц, песен.
В момента за хореографи в ЮЗУ в Благоевград се обучават четирима казанлъшки студенти, от които единият е в магистърска програма.
Идеята да се отбележи именно по този начин рождения ден на Чудомир и годишнината на катедрата, е на казанлъшкия студент Мартин Петков.мартин танцува от малък във фолклорната група " Палавници".
Младежът има опит и като участник в постановката „Пунтовете" по Чудомир на местния театър „Любомир Кабакчиев", а сега готви и дипломната си работа като хореограф. Либретото на дипломната му работа ще е по разказ на писателя-хуморист.
Ансамбловото изълнение на музика и танци от всички етнографски области от студенти от цялата страна е насрочено за 23 март в Дома на културата „Арсенал", два дни преди старта на Чудомирови празници 2012.
Ден преди да пристигнат за концерта си в Казанлък студентите от ЮЗУ ще организират в аулата на университета и Голямото четене на избрани произведения на Чудомир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар