8.03.2012 г.

4 милиона от концесии получиха общините Раднево и Гълъбово


Общо 4 млн. лв. ще се влеят в бюджетите на две общини заради концесията за въглищното находище, платена от Мини Марица-изток. В средата на миналата година влязоха в сила промени в Закона за подземните богатства, според които половината от приходите от концесии се прехвърлят на съответните общини, на територията на които е добивът на подземните богатства.
Община Раднево получи 2.3 млн. лв., а община Гълъбово – 1.7 млн. лв. Ваучерите за сумите бяха тържествено връчени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
60-годишен юбилей навръх националния празник отбелязаха работниците и служителите на Мини Марица-изток. На 3 март 1952 г. е направена първата копка по изграждането на рудник Трояново-1, с което е поставено началото на въгледобива в Източномаришкия въглищен басейн. Днес находището се разработва от три открити рудника - Трояново-1, Трояново-север и Трояново-3, на площ от 240 кв. км. Вече 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производство на около 35% от електрическата енергия на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар