13.03.2014 г.

Възстановиха римската крепост край Монтана с пари от ЕС

Старата крепост "Калето" от римско време е възстановена на хълма "Диана" над Монтана по проект на местната община, финансиран с 1.3 млн. лв. от фондовете на ЕС и бюджета на община Монтана, съобщи БТА.
По проекта е направена реставрация и консервация на крепостни стени и помещения, от които преди това е имало само основи. С новата си забележителност градът ще бъде включен в националните туристически маршрути.
За празника на Монтана на 8 юни, който съвпада с църковния празник Св. Дух, в крепостта ще бъде направена възстановка на римски бит. Ще има пазар на роби, римски войници, търговци, просяци.
Целта на общината е развитие на културен и исторически туризъм и популяризиране на забележителностите на Монтана, който е единственият град в България, възстановил древното си римско име.
Градът е съществувал като военен център на Римската империя още преди Христа и по исторически данни е наброявал около 30 000 души. През Средновековието и преди Освобождението селището носи славянското име Кутловица. Преименуван е на Фердинанд през 1891 г. в знак на благодарност към царя, който възстановява статута му на град. Между 1945 и 1992 г.  се нарича Михайловград по името на Христо Михайлов, комунистически функционер и един от организаторите на Септемврийското въстание през 1923 г.
Римското име на селището е известно от няколко епиграфски паметника от ІІ и ІІІ в.. То се свързва етимологически с mons – планина и montani – планинци. Според едно от становищата за произхода му, то може би е получено по името на римска военна част cohors Montanorum установена на лагер през втората половина на І в., от която няма преки сведения и документирано присъствие или се дължи на географското положение пред Старопланинската верига, според друго – може да се обвърже с хълма, в чието подножие в по-стари времена функционирало светилището и били практикувани предримски култове.
Проектът в Монтана е само едно от множеството начинания, които целят да превърнат в туристическа атракция паметниците от античността по българските земи. Една от най-популярните е крепостта Цари Мали град край село Белчин, Софийско. Възстановката на крепостта Кракра край Перник пък събра негативни реакции заради недостоверната според посетителите възстановка. 
Ако сравним цената на монтанския проект и тази на реновирането на античната улица и форум в Стара Загора, която е над 4 млн. лв. излиза, че старозагорския проект е близо четири пъти по-скъп. Европа дава значителни суми за подобни проекти, тепърва предстои да видим какъв ще е ефекта от това. Чакат се туристи…от близо и далече! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар