27.03.2014 г.

Изложба посветена на Камю представят в библиотеката

На 28 март 2014 г. (петък), 17:30 часа, фоайе и зала първи етаж на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, организирани съвместно с Алианс Франсез Стара Загора по повод Деня на франкофонията – 20 март - цифровизирана изложба „Албер Камю 1913-2013” http://bg.wikipedia.org/wiki/Албер_Камю. Тази интерактивна изложба, копродукция на Френския институт и Галимар, съдържа текстове, снимки, звукови и видео записи. За да имате достъп по време на посещението е необходимо да имате смартфон или таблет, с приложение за четене на QR кодове. Електронната изложба се предлага на френски, английски, испански, немски, арабски и китайски език.
Игрален филм „Весела Коледа” на френския режисьор Кристиян Карион (2005 г.), 116 мин., посветен на 100-годишнината от началото на Първата световна война. Френският режисьор и сценарист Кристиан Карион е автор на интернационалната военна драма "Весела Коледа". Както и в предишните си два филма Карион сам е написал скрипта, режисирал е лентата и изпълнява една от ролите във филма. Цялата история е по действителни събития, случили се в самото начало на Първата световна война през 1914 г.
"Весела Коледа" е заснет с бюджет от 22 млн. евро, което го прави една от най-високобюджетните продукции в Европа. Резултатът беше високо оценен и от американската киногилдия, което му донесе номинация за престижните награди Оскар и Златен Глобус миналата година в категорията чуждоезичен филм.
Звездите във филма са актьорите Даян Крюгер ("Троя"), Бено Фюрман ("Анатомия") и Даниел Брюл ("Сбогом Ленин"). В навечерието на Първата световна война прочутият оперен тенор Никалъс Шпринк (Бено Фюрман) се радва на огромна популярност. Обстоятелствата го принуждават да влезе в армията и да бъде изпратен директно на фронта.
В коледната вечер неговата съпруга и сценична партньорка Ана (Даян Крюгер) успява да си издейства разрешение да отиде при него в окопите. И тогава се случва чудото, когато през празничната нощ двамата запяват и това напомня на враждуващите страни, че са преди всичко хора и след това войници.
Без да мислят за последствията, френският лейтенант Олдбер (Гийом Кане – "Плажът") и неговият шотландски колега Палмър (Гари Люис – "Бандите на Ню Йорк") излизат от укрепленията и започват и те да пеят коледните песни, които се чуват от немските окопи. Всичко това действа като катализатор и за двете страни и войниците започват да празнуват заедно, сключвайки нерегламентирано примирие за вечерта. На сутринта нещата придобиват друг смисъл, защото командването и на двата лагера налага крайни наказания на войниците си за това недопустимо поведение спрямо врага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар