17.03.2014 г.

„Съдилището” отличен за най-добър български филм

Голямата награда "Фокусфокс" за най-добър филм на София филм фест, изразяваща се в 10 000 евро постпродукционни услуги от унгарското студио "Фокусфокс", се присъжда на филма "Срещи на сляпо" (Грузия) с режисьор Леван Когуашвили, съобщиха организаторите. Това е историята на оплешивяващ 40-годишен ерген, който си търси "другарка в живота". Когуашвили пък взема и наградата за режисура, а филмът - приза на Международната федерация на филмовата преса. Церемонията по връчването на наградите бе снощи в зала 1 на НДК. Председател на журито беше руският продуцент Александър Роднянски, а членове - кинематографисти от Франция, Германия, Турция и България.
Наградата "Сименс" за документален филм бе присъдена от международно жури с председател Рада Шешич (фестивален селекционер, Хърватия-Холандия), Алба Сотора (режисьор, Испания) и Костадин Бонев (режисьор, България) на "Акт на убийство" на Джошуа Опенхаймър. Авторът е накарал да си припомнят миналото някогашни водачи на "Отрядите на смъртта" в Индонезия, които са избили над един милион души, обявени през през 1965-1966 г. за комунисти .
Специалната награда на журито (диплом и статуетка) бе отредена за филма "Късметът на лъжеца" (Индия) на режисьора Гиту Мохандас. Призът Jameson за български късометражен филм отиде при филма "Казабланка" (България) на режисьора Кольо Карамфилов.
Документалното жури присъди и почетен диплом на филма "Живот почти прекрасен" на режисьора Светослав Драганов.
Наградата за най-добър български игрален филм, определена от жури в състав Кирил Разлогов, програмен директор на Московския международен кинофестивал, Елма Татараджич, програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина, и Ленка Тирпакова, програматор на кинофестивала в Карлови Вари, бе за филма "Съдилището" (България) на режисьора Стефан Командарев.
Наградата на публиката на 18-ия София филм фест бе избрана от филмите в международния и балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит "Последните черноморски пирати" (България) на режисьора Светослав Стоянов. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар