31.03.2014 г.

Уникални снимки показват в старозагорската библиотека

„НЕИЗЛЕЧИМО”- фотографска изложба, неизвестни фотоси от фондовете на БТА, по повод 115 години от създаването на информационната агенция показват в Стара Загора.
Експозицията представя значимите исторически събития в България от последните 115 години. Изложени са фотоси от Освобождението, проследява се обявяването на първата Конституция, събитията през годините на Княжество и Царство България, водовъртежът на войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС, днешни събития. Най-старата снимка е правена 3 години преди създаването на Агенцията - през 1895 г. На нея са роднините на Васил Левски пред паметника му в София. Част от изложбата е и единствената засега снимка на БТА, получила най-голямото международно отличие за фотожурналистика - наградата World Press Photo. Кадърът е от Виетнам през 1972 г. е и дело на фотографа Стефан Тихов. Любопитни са и разсекретените документи от социалистическо време. Сред тях са снимки от пресконференцията, която Георги Димитров, Танев и Попов дават през 1934 г. в Москва, веднага след Лайпцигския процес. Фотографията е била в секретните папки дълго време. Има и особено рядка снимка на българските опълченци.

Изложбата ще представи Максим Минчев – генерален директор на БТА, тази вечер в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар