26.03.2014 г.

Как да прекръстим Търговската гимназия?

На утрешното заседание на старозагорския общински съвет ще бъде разгледано предложението на общинския съветник Тихомир Томов, който предлага промяна на името на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски" на Търговска гимназия Стара Загора.
Мотивите на вносителя са следните:
"Търговската Гимназия е именувана на жив политик със противоречива дейност и липса на информация за неговата дейност от 1962 до 1996 г. Името му е замесено в редица скандали и неизгодни сделки за България – Продажбата на БТК, разпределителните дружества и външния дълг . Още повече : срещу България са заведени дела за имотни претенции за 160 млн евро . Срамно е най-старото и реномирано училище в нашия град да носи името на такава личност и то приживе !"
Гимназията се снабди със славното име по време на управлението на НДСВ, според тогавашната мода. Нали самата партия бе кръстена на Царя, а училището се управляваше от виден негов функционер в града на липите! Само че, го кръстиха на Симеон Втори, но като млад – т.е. княз Симеон Търновски. Нецарувалият ни монарх пък бе министър-председател. След като партията вече не е кръстена на Симеон, въпреки че се запази четирибуквието НДСВ, логично е и училището да се прекръсти.
От друга страна трябва да се мисли и за хлапетата, които там изучават, какво – търговия! Кой има по-голям нюх в сделките, ако не бившият цар, по-бившият княз и също така бивш – премиер! Сам г-н Томов пише, че с връщането си в Родината, той е спечелил в полза роду (а фамилията му е голяма) стотици милиони левове. Ето един достоен пример за подражание на младото поколение – както са писали класиците – аферим, хитро момче излезе, всички ни измами! И тъй като съвременната търговия почива на далаверите и гешефтите нека прекръстим училището, но да махнем омаловажаващата титла княз – не княз, цар, цар…

Димитър СЛАВОВ  

Няма коментари:

Публикуване на коментар