14.03.2014 г.

Закон удари привилегиите на ултрарелигиозните евреи

Израелският Кнесет одобри нов закон, според който последователите на ултраортодоксалното течение на юдаизма Хареди ще бъдат принудени да служат в армията, съобщи вестник "Аарец". Законът беше одобрен с 65 гласа срещу един, а опозицията бойкотира гласуването.
По новия закон задължителната военна служба за мъжете се намалява от 36 на 32 месеца, а броят ултраортодоксални мъже в армията ще бъде увеличаван постепенно от средата на 2017 г. Досега те бяха освободени от военна служба.
Бойкотът на опозицията беше предизвикан от намерението на управляващите да прокарат три ключови закона заедно като "пакет мерки", което ограничи възможността за обсъждане на различните им аспекти.
Офер Шелах, председател на парламентарната група "Йеш Атид", приветства приемането на закона и го описа като "приложение на принципите, за които се бори израелското общество. Всеки трябва да служи и всеки трябва да работи, за да се издържа".
"Законът е начало на нова ера в Израел, която ще донесе равенство и ще създаде много по-обединено общество", добави Шелах.
Моше Гафни, който бойкотира гласуването, коментира: "Израел днес загуби правото да се нарича еврейска или демократична държава. Хареди общността няма да забрави това и няма да прости на Нетаняху, понеже той и неговите сподвижници потъпкаха тънката връзка, която държи заедно Израел."
Ултраортодоксалните Хареди са около 10% от населението на Израел. Според тяхното учение евреите трябва да посвещават живота си на изучаването на свещените текстове и практикуване на традициите на юдаизма. Повечето от тях са безработни и живеят на социални помощи. В началото на месеца представители на Хареди общността организираха масови протести в Йерусалим против законодателните промени. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар