4.03.2014 г.

Нова болница откриват в Стара Загора на 2 април

10-етажна болнична сграда, оборудвана с апаратура последна дума на техниката, ще отвори официално врати на 2 април. Сградата е част от МБАЛ „Св.Иван Рилски Чудотворец“ в Стара Загора, която работи от 2009 г. С отварянето на новия корпус старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ се превръща в най-голямото извънстолично частно здравно заведение в България, подчертава Иван Колев, член на СД на инвеститора „Металик“ АД.
Новият болничен корпус ще разполага със 190 легла и с разгърната застроена площ от 12 000 кв.м. на мястото на запустялата преди години сграда на бившия хотел „Берое“ до парк „Аязмото“. Другата сградата, в центъра на града, разполага с още 80 легла, които отдавна са недостатъчни за нарастващия всяка година поток от пациенти. В новата болница ще бъдат разположени няколко нови отделения – кардиология с инвазивен сектор, неврология, физиотерапия и рехабилитация, детско отделение, обща хирургия. Тук ще се пренесат от сградата в центъра и отделенията по ортопедия и травматология, УНГ и съдова хирургия. Новата болнична сграда ще разполага и с вирусологична лаборатория, както и с клинична, микробиологична и патохистолохична лаборатории.
Болницата получи официално разрешително за работа от Министерство на здравеопазването, а от края на февруари има и сключен договор с НЗОК.
В сградата са инвестирани около 40 милиона лева за реконструкция, строеж, болнично обзавеждане и оборудване с най-модерна апаратура. Заедно с вложените средства в старата сграда на МБАЛ „Св.Иван Рилски“, инвестираните през последните 6 години в здравеопазване средства от „Металик“ АД надхвърлят 60 млн. лв. Работещите тук ще бъдат близо 500 души, от които над 100 лекари – водещи специалисти, които ще наложат най-модерните методики на лечение, някои от които за първи път за България.
Новата сграда на болницата разполага със 7 операционни, 128-срезов скенер, най-модерният в България модел ангиограф, оборудван с всички възможни опции, както и много друга апаратура, последна дума на технологиите в медицината. МБАЛ „Св.Иван Рилски участва и в международен проект за внедряване на ново поколение хирургичен робот, с който ще се извършват операции от най-висока сложност.

Целта ни е МБАЛ „Св.Иван Рилски“ да се превърне в болница №1 в България, като привлича с отличните си възможности за лечение и пациенти от чужбина, казва още Иван Колев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар