4.03.2014 г.

Нови цени в железниците

От 1 март БДЖ  променя графика за движение на някои влакове в страната
Вече пътуването с бърз влак поскъпва средно с 8%.
По-високите цени обхващат направленията Варна, Бургас и Пловдив и се отнасят за влаковете със задължителна резервация. Пред телевизия Bulgaria On Air министърът на транспорта Данаил Папазов не изключи ново поскъпване на билетите в рамките на тази година.
Повишаването на цените са в резултат на увеличените капиталови разходи на националния железопътен превозвач. Целта да се повиши качеството на услугата, заявяват от БДЖ. От транспортното министерство са убедени, че промените са задължителни.
По думите на Папазов, мярката се предприема с цел подобрение на финансовото състояние на компанията. „Надяваме се, че ще има добър резултат. След период от три или четири месеца ще видим ефектът и ще преценим дали се налага цените още да бъдат завишавани или да останат на това ниво“, каза министърът.
Досега пътуването от София до Варна струваше 29 лв.
Сега цената е почти 32 лв. Пътуването до Бургас поскъпва с близо 3 лв. Ще се запазят цените на абонаментните и железопътните карти, които дават право на различни видове намаления. Очакванията на транспортното ведомство са, че поскъпването ще подобри финансовото състояние на БДЖ. В началото на годината от правителството обявиха, че БДЖ подобрява финансовото си положение. За последното тримесечие на 2013 г. компанията е намалила дълга си с около 30%.
От 1 март БДЖ промени графика за движение на някои влакове, които пътуват в различни региони на страната, съобщават от дружеството. Шест бързи влака вече ще спират на допълнителни гари и спирки, осем пътнически влака ще пътуват в дните събота и неделя, а други пет пътнически влака ще пътуват с корекции в своите разписания. Промените се въвеждат с цел подобряване на транспортното обслужване на пътниците от различни населени места в страната.
Поради ниска рентабилност и реализиране на неоправдани разходи от недостатъчна ползваемост, ще бъдат отменени три пътнически влака, а други три пътнически влака ще се движат по съкратен маршрут.
За осигуряване на допълнителна възможност за пътуване на клиентите на националния железопътен превозвач от различни гари и спирки с някои бързи влакове, се правят промени в спиранията на част от тях.
Промени ще бъдат въведени и в графика за движение на осем пътнически влака, които пътуват само в определени дни. Тези влакове вече ще се движат и в някои от почивните дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар