5.03.2014 г.

И старозагорски кукери се включват на фестивала на 9 март

За първи път старозагорска маскарадна група от 20 участници ще се представи на 9 март в XVI-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, с основен организатор Община Стара Загора. Те са студенти от Тракийския университет и жители на кв. „Железник“, родом от Ямболския край. Това разкри по време на пресконференция днес председателят на журито, фолклористът Крум Георгиев.
Тази година ще се изявят близо 900 участници в 24 маскарадни групи от всички етнографски области на страната, с 8 повече от миналата година. Най-многобройна – 70 души, е групата на участниците от Долна Секирна. Ще се представи и група от 14 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка“ в Стара Загора.
Събитието е част от културния календар на Община Стара Загора и е финансирано с 5000 лв. от бюджета, като 3000 от тях са за наградния фонд на обща стойност 3 500 лв. То традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници, които ще преминат под звуците на хлопки и чанове по бул. „Цар Симеон Велики“. Атрактивните старци, джамалари, бабугери, сурвакари, арапи и др. ще спрат на площада пред общината, където в 11.00 часа ще започне конкурсната програма.  Всяка група ще има по 10 минути време за представяне. Очаква се фестивалната програма да приключи до 17.00 ч.
До момента 18 майстори на народни занаяти са заявили желание да разположат в деня свои ателиета по централната градска улица, с идеята да пресъздадат атмосферата на старозагорската чаршия от началото на 20-и век, съобщи Диана Атанасова началник отдел „Култура и туризъм“. Съпътстващата програма включва още фотоизложба и конкурс за деца и юноши.
В журито участват още д-р Евгения Иванова от Регионалния исторически музей и художниците Юлия Славова и Тошо Стефанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар