19.03.2014 г.

Обещават студентски кредити и за задочниците

Задочните студенти също ще имат право на нисколихвени кредити, обеща вчера просветният министър Анелия Клисарова пред Bulgaria on air. 
"Считам, че тези млади хора трябва да имат право на кредитиране. Важно е, защото социалните причини са ги принудили да учат и да работят едновременно", обясни Клисарова. 
Изявлението й обаче е в отговор на препоръка на Комисията за защита от дискриминация. Преди 10 дни тя поиска задочниците също да получават стипендии и студентски кредити, както и колегите им от редовното обучение. 
По жалба на представителството на студентските съвети комисията е решила, че изискването за редовна форма на обучение е пряка дискриминация на признак "лично положение". 
Първоначално от министерството посочиха, че решението на комисията има препоръчителен, а не задължителен характер. Вчера просветният министър обяви, че веднага след решение на Върховния административен съд ще се предприемат законодателни промени. 
Няма да има забавяне, защото сме убедени, че това е по-справедливо, обеща Клисарова. Тя обаче тактично подмина темата за изплащане на стипендии и за задочниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар