24.03.2014 г.

Бързи води в метрото

Води от различни краища на България и чужбина се появиха в столичното метро по случай 22 март – Световния ден на водата. По традиция Българското каяк общество отбелязва този ден, като напомня за себе си и буйните води, по които се спускат каякарите.
 Изложбата показва кадри, запечатали мигове от едни от най-интересните точки в България и чужбина. Поради труднодостъпните терени и дестинации, малко фотографи успяват да се докоснат до спортовете, практикувани в бързи води.
 Изложбата е позиционирана в източния вестибюл на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и освен ефекта от контраста с градската среда, използва обстановката, за да напомни на хората, че все още има красиви места и отговорността те да бъдат запазени е обща. Водата е неизменна част от ежедневието ни, а реките и езерата са огледалото на един народ.
Изложбата ще продължи до 22 април 2014 г. включително.
 Дейността на Сдружение „Българско каяк общество“ е насочена към развитието на спортовете, практикувани в бързи води, както и към запазването на реките ни в естествения им вид. Сдружението не се афишира като природозащитна организация, но взема отношение винаги когато реките и водните обекти в страната са застрашени. През годините успешно си сътрудничи с други организации и държавни структури и често успява да се пребори в полза на водите, както в случая със спирането на проектите за изграждането на ВЕЦ по р. Струма. 
 Каякарите са нормални хора, които имат възможност да се докоснат директно до едни от най-хубавите и непокътнати места в страната и в чужбина. Обикаляйки по реките, често се сблъскват с неща, които са резултат от социалната отговорност или безотговорност на хората, обитаващи съответните райони. Каякарите не застават срещу развитието и облагородяването, но не могат да проумеят защо често са лишени от правото да се радват на красиви гледки и места, с които да се гордеят.
 Десетки километри от нашата територия се засипват и унищожават в името на „добрите намерения“, но вече стана очевидно, че няма полза от тях и всичко е продукт на манипулирани стойности и откровени лъжи за крайния резултат.
 Подобен е и случаят с изграждането на каскадата „Горна Арда“, която влиза в територията на „Натура 2000“, а същевременно Министерският съвет обяви проекта за обект от национално значение. Обикновена справка със законите показва, че това е абсолютно незаконно действие, което е в полза на две частни фирми. По този казус от години никой не взема отношение, но каякарите водят нелекото дело, съвместно с други организации, за да бъде спряно унищожаването на този 40-километров непокътнат каньон.
 Организирайки различни събития, като информационни кампании, курсове за обучение, състезания и др., каякарите намират все повече подкрепа и привърженици на хобито каране на каяк, както и на стремежа за опазване на водите. Останали са малко, недокоснати от човешката намеса места в България и е наш общ дълг да направим така, че наследниците ни да могат да им се любуват. 
Изложбата се организира със съдействието и подкрепата на „Софийска вода“, „Веолия“ и Студио за дигитален печат „360°“.
За тези, които нямат възможност да отидат на място, всеки ден в сайта www.whitewater-bg.org ще бъде публикувана по една снимка от галерията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар