19.03.2014 г.

ЕРП-тата и НЕК преговарят – кой на кого е длъжник

Невъзможно е нормален човек да се ориентира, кой на кого е длъжник – ЕРП-тата на НЕК или обратното! Лошото е, че вече се говори, след няколко символични намаления на цената на тока, за…увеличение!
Очаква се днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да обяви какви мерки ще вземе срещу електроразпределителните дружества, ако те не са погасили 318 млн. лева задължения към Националната електрическа компания.
Вчера председателят на енергийния регулатор Боян Боев заяви, че е възможно да се стигне до начало на процедура по отнемане на лиценз. Боев обаче бе категоричен, че ако дружествата успеят да докажат вземания от НЕК, това може да доведе до увеличаване на цената на тока.
Към момента ЕРП-тата са "прихванали" част от плащанията си към НЕК заради твърдението, че държавната компания не им е платила зелена енергия. От НЕК смятат, че нямат задължения към частните компании и настояват да получат парите си.
Вчера ЕВН обяви, че ще направи плащане от 32 млн. лева към НЕК под формата на "краткосрочна ликвидност", но от НЕК отказаха парите.
ЧЕЗ направи превод от 8 млн. лева, но от държавната компания обявиха, че тези пари нямат общо със задълженията, които са оспорени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар