19.03.2014 г.

Бернднаут Смилде – прави скулптори от пара и запечатва на снимка преходното

Бернднаут Смилде е очарован от всичко преходно - коридори и облаци - появили се, за да изчезнат. Какво, ако скулптурата не е нищо друго свен въздух, дим или аромат? Ще спорим ли за смисъла на един облак в стаята или просто ще млъкнем, за да му се зарадваме?
Холандският визуален артист овладява стихиите в последния си проект Nimbus II, като "инсталира" истински дъждовни облаци насред параклис в Амстердам. Смилде внимателно манипулира температурата и влажността на пространството, за да осигури идеалните условия за облаци. После използва машина за мъгла, за да създаде един-единствен пухкав облак. Първата му подобна изложба е през 2010 г. в експерименталната лаборатория за арт проекти Probe. Облаците на Смилде изчезват толкова бързо, че можем да ги видим само на снимка. Фон за изкуството му често стават сюрреалистични пространства като празни църкви или галерии.
Втория Nimbus художникът създава в холандски параклис чрез комбиниране на дим, влага и светлина.
Неговите „мимолетни произведения” се продават по няколко хиляди евро, а облаци се появиха и в негова фотосесия, в която участваха някои от най-големите модни асове в света.
Смилде има магистърска степен от института "Франк Мор" в Грьонинген. Бил е стипендиант на холандската Фондация за визуални изкуства, дизайн и архитектура и резидент в ирландския Музей на модерното изкуство в Дъблин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар