27.03.2014 г.

С илюстрации на мумините отбелязват 100-годишнината от рождението на Туве Янсон

По случай 100-годишнината от рождението на финландската писателка Туве Янсон (1914-2001) в Столична библиотека ще бъде открита изложбата Туве Янсон - живот и творчество.
Създателката на симпатичните създания, мумините, освен писателка, е била основно художник, което личи във възхитителните илюстрации към детските й книжки. Историите за муминтролите започват под формата на комикс през 40-те. Янсон е носител и на литературното отличие Златен медал Ханс Кристиан Андерсен (1966). Освен собствените си книги е илюстрирала също Алиса в Страната на чудесата от Л. Карол и шведското издание на Хобитът от Дж. Р.Р.Толкин.
В изложбата ще бъдат представени снимки на Туве Янсон и семейството й, репродукции на нейни произведения от различни творчески периоди и илюстрации от колекцията с мумините. Специално място ще бъде отделено именно на тези същества, които ще бъдат показани в книгите, преведени на български език, и предмети свързани с тях.
Освен изложбата, която отваря врати на 2 април, ще можем да видим и документалния филмХару - остров на уединението. Лентата разказва за мястото, където Янсон прекарва част от живота си. Прожекциите са предвидени за 2 и 9 април от 18:00 часа в Зала Вяра на Столична библиотека.
Галерия София, Столична библиотека се намира на пл. Славейков 4. Изложбата ще бъде открита на 2 април от 19 часа и ще продължи до 15 април.

Няма коментари:

Публикуване на коментар