24.03.2014 г.

Ватикана дигитализира част от архивите си, пуска ги в нета

Ватикана започна изпълнението на проекта си да дигитализира хиляди исторически ръкописи, които датират от зараждането на църквата до 20 век и да ги разпространи в интернет, съобщи "Ройтерс".
Заедно с японската фирма "ЕнТиТи Дейта", библиотеката на Ватикана ще сканира и изгради цифров архив на 82 000 тома и над 41 милиона страници. Проектът ще отнеме четири години.
Библиотеката на Ватикана е основана през 14-ти век и съдържа едни от най-важните исторически документи в света. В нея има 1.6 милиона книги както и голяма колекция монети и картини.
"Ръкописите, които ще бъдат дигитализирани, включват документи от предколумбова Америка, Китай, Япония и Далечния изток. Те принадлежат на всички култури, които са се доксвали до културата на Европа", заяви Жан-Луи Брюж, архивар и библиотекар на Римокатолическата църква.
Библиотеката ще ползва скенери, за да запази ръкописите и архивен софтуер, за да осигури достъп до колекцията. Техници от японската фирма ще работят заедно с библиотекарите на Ватикана.
"В края на четиригодшния период, участието на "ЕнТиТи" може да се засили, възможно е да сключим договор за цялата колекция", заяви Чезаре Пазини, префект на библиотеката.
"ЕнТиТи" дарява техниката и работата на специалистите си. Началната фаза на проекта на стойност 18 милиона евро ще включва около 3000 ръкописа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар