13.03.2014 г.

Банка пое управлението на „Парк мол” заради дългове

Вълната от промяна на собствеността при моловете заради финансови проблеми не подмина и Стара Загора. Първият търговски център от този тип в града – "Парк мол", вече се контролира от Уникредит Булбанк заради непогасен инвестиционен кредит от 24.4 млн. евро.
Средствата са отпуснати през юни 2009 г. на собственика на мола – дружеството "Кино Арена 2005" (преименувано на "Парк мол Стара Загора"). Срещу това в полза на Уникредит Булбанк и присъединения впоследствие кредитор - "Ерсте банк груп", е учреден особен залог. Сега банката пристъпва към изпълнение по него, тъй като от две години плащанията към нея са нередовни.
Според съобщение в Търговския регистър Уникредит Булбанк поема управлението на "Парк мол", като за мениджър е определен Франсис Уайтинг. За депозитар е назначен частният съдия-изпълнител Кръстьо Ангелов.

Натрупани проблеми

"Парк мол" заработи в навечерието на кризата – през октомври 2008 г., като инвестиция на собствениците на "Александра групхолдинг" Стефан и Александра Минчеви. Молът има 30 хил. кв.м разгъната застроена площ, от които 20 000 кв. м търговски площи, плюс 700 паркоместа. В началото интересът на старозагорци бе голям отчасти поради факта, че това беше първият търговски център от този тип в града и региона.
С времето обаче свитата покупателна способност, отливът на наематели и появата на нови конкуренти – Galleria Stara Zagora и "Сити мол", влошиха финансовите показатели на мола. Така преди около две години започнаха проблеми с обслужването на кредита към Уникредит Булбанк. Собствениците договориха отсрочване на плащанията, но вместо да се стабилизира, молът продължи да губи наематели и приходи.
Само през 2013 г. са затворили близо 20 търговски обекта, сред които и ключови наематели. Част от тях като Mango и Sprider излязоха изцяло от българския пазар, но други не бяха доволни от приходите си в търговския център. Сред марките, които затвориха обектите си в "Парк мол", са KFC, Chipolino, Hippoland, Piccadilly, Fancy и други. Нови почти не се появяват.
В същото време служители в мола казаха, че през последните месеци заплатите им се бавят, а когато ги получават, са в намален размер. Част от работещите бяха съкратени.

На езика на числата

В резултат от тези промени "Парк мол Стара Загора" постепено спира плащанията по главницата на кредита си, а през последното тримесечие прекратява и тези по лихвите. Според последния достъпен финансов отчет през 2012 г. дългосрочните задължения на дружеството са били 45.3 млн. лв., като в сравнение с година по-рано бележат ръст.
За същия период приходите са намалели с 20% до малко над 4 млн. лв. основно заради спад на постъпленията от наеми. През същата година молът е добавил загуба от 3.44 млн. лв. и към декември натрупаната загуба е достигнала 9.6 млн. лв.
Заради отрицателния собствен капитал (-9.5 млн. лв.) и невъзможността на дружеството да покрие текущите си пасиви одиторът "Гранд Тортън" е поставил под съмнение способността му да продължи да съществува като търговско предприятие.
Междувременно настъпиха и промени в собствеността като част от цялостно преструктуриране на бизнеса на "Александра групхолдинг". Още през 2011 г. потъващото дружество бе преименувано на "Парк мол Стара Загора" и прехвърлено в компанията АСГ, свързана с първоначалните му собственици Стефан и Александра Минчеви.
Самият Стефан Минчев остана като изпълнителен директор. Малко по-късно търговският център остана без мол мениджър, след като собствениците прекратиха договора за управление с компанията Colliers.
Сега, поемайки управлението на първия мол в Стара Загора, Уникредит Булбанк се изправя пред трудна задача. След няколко години на неефективен мениджмънт възстановяването на търговския център ще бъде истинско предизвикателство, което ще изисква сериозно рефинансиране. От банката отказаха коментар за това какво е бъдещето на мола и дали в момента търсят купувач.

Няма коментари:

Публикуване на коментар