26.03.2014 г.

Турски дом от Ески Зара откриха археолози

Два скелета, турско и средновековно жилище са открити на централната алея на парк „Пети октомври". Разкритието е направено по време на строителните работи по Водния проект. Заради находките работата на обекта е временно спряна. „Все още не можем да кажем от коя епоха са гробовете и откритите скелети", обяви пред Дарик ръководителят на проучванията археологът Атанас Тодоров.
Турското жилище е разрушено от пожар. Средновековното е разположено над него и е от 11-12 век категорични са археолозите. Там е намерена и средновековна керамика, която е позволила определянето на периода, от който е жилището. Очаква се до ден-два археолозите да достигнат и до гробовете, където са били положени скелетите.
„Все още не можем да кажем от кой период са те. Нямаме намерен датиращ материал. Когато ги разкрием и намерим керамика ще можем да кажем дали гробовете са от средновековието, античността или от по-рано. Според мен обаче най-вероятно става дума за находки от Античния некропол.
Знае се, че при строителството на театъра, общината, търговския център до общината са проучвани гробове от Античния, римския некропол. Затова очакваме и в тази част на парка да са такива. Ще продължим обаче с проучванията и ще видим", коментира Атанас Тодоров.
До края на седмицата в Стара Загора ще пристигне комисия от Инспектората към Министерството на културата. Тя трябва да каже каква ще бъде съдбата на другия открит при строителните работи по Водния проект обект - Чифте баня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар