11.03.2014 г.

Продължава реконструкцията на Казанлък

Вчера кметът на Казанлък Галина Стоянова проведе работна среща във връзка с реконструкцията на парк „Розариум”, лесопарк „Тюлбето” и изграждане на свързващата ги велоалея. Стартът на дейностите по обновяване на двата емблематични парка в Казанлък бе даден преди 3 седмици. Днес кметът Галина Стоянова уточни с представител на EVN текущи въпроси относно изграждане на нов трафопост за захранване на „Розариум”-а в частта около бъдещия Музей на розата и преместване на електрически стълбове и захранващи източници покрай улица“ Капрони“, където от северната страна се изгражда велоалея.  По настояване на кмета на община Казанлък, EVN ще положат кабели подземно и безизкопно на кръстовището на новоасфалтираните улици „Орешака” и „Капрони” чрез сондаж. За изграждането на нов трафопост на ул. „Войнишка” – от северната страна на „Розариум”-а, ще бъде внесено извънредно предложение в Общински съвет-Казанлък още на тази сесия, насрочена за 12 март, за да се спазят технологични срокове.
Реконструкцията на парковете „Розариум” и „Тюлбето” се изпълнява по проект с европейско финансиране и общинско съфинансиране, който бе одобрен през април 2013 г. и трябва да бъде завършен в края на месец май тази година. Някои детайли в проекта обаче са били отхвърлени по време на процедурата от оценителите и затова се налага Общината да търси съдействие за преодоляването на възникващи проблеми, какъвто е случаят с исканото съдействие от EVN.  Подобна е ситуацията  със сондажите за вода в парк „Розарим”, с изграждането на нов мост над Стара река, по който да преминава велоалеята, а не по старото желязно мостче и изграждането на тоалетна на „Тюлбето”, за които ще се търси съдействие от изпълнителите на обектите, извън задълженията им по проекта.
Фирмите изпълнители „Бургасцвет - 90 – Танев“ ЕООД и „Девня трейд” ООД, които състъвляват консорциум „Красив Казанлък” ДЗЗД, вече са готови на 90% с полагането на ВиК в „Розариум”-а и са изградили една четвърт от предвидената поливна система.  Предстои засипване, трамбоване и след това полагане на новата настилка по алеите, след което ще има още строителни работи по новия шадраван, нови плочки и накрая – зацветяването с 4800 рози и божури, 11 700 храсти и нови 240 широколистни и 83 иглолистни дървета. Голяма част от старите и болни дървета в парк „Розариум” са вече премахнати, сухите клони - почистени. Санитарно са почистени и най-болните дървета в парк „Тюлбето” и покрай свързващата двата парка бъдеща велоалея.
Работата по велоалеята от двете страни на бул. „Освобождение” също е видима от няколко седмици. Изцяло се премахва асфалтовата настилка на старите алеи, както и старите бордюри и плочки. Багерите на „Девня трейд” копаят дълбоко, за да може да се постави качествена и здрава нова настилка на бъдещата велоалея и тротоара покрай нея. Алеята ще свързва двата парка, като ще преминава от двете страни на бул. „Освобождение” от северния вход на парк „Розариум” до кръговото кръстовище с ул. „Капрони”, след това по северния тротоар на ул. „Капрони” до Старата река, където по нов мост ще преминава в подножието на парк „Тюлбето”, до бъдещия паркинг, който ще се изгради от източната страна на входните стълбища.
През следващата седмица поради строителни дейности в „Тюлбето” ще се наложи за около 5 дни напълно да се затвори за преминаване пространството около Казанлъшката Тракийска гробница. От 15 до 20 март ще се полагат подземните комуникации и ще се подмени част от настилката, затова туристите ще бъдат временно затруднени да разглеждат копието на гробницата. Гражданите на Казанлък и гостите на града ще бъдат предупредени със специални ограждения и табели да не преминават в участъците на „Тюлбето”, където се извършва ремонтът. Поради ремонтните дейности в момента е ограден целият парк „Розариум”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар