11.03.2014 г.

Първите 1000 лаптопа, произведени в Правец излизат на пазара

Първите 1000 лаптопа "Правец 64М" вероятно ще се появят на българския пазар до около месец. Машините ще се продават в столичен мол, както и онлайн на сайта Pravetz.bg, пише в. "Труд".
За възраждането на "Правец" започна да се говори през есента, когато в интернет се появиха снимки на сребрист лаптоп с българската марка. 
Оказа се, че марката е била свободна от 1991 г., но сега е собственост на бизнесмена Бойко Вучев. 
Частите за лаптопа са произведени в чужбина, тъй като у нас няма производствени мощности за подобно оборудване, но сглобяването на машината ще става у нас. 
Засега е гарантирано сглобяването само на 1000 бройки от лаптопа. Цената му ще е около 1000 лв. - граница, под която се продават доста модели на популярни марки.
Новият "Правец 64М" ще има процесор "Интел"е i7 и 4, 8 или 16 GB RAM памет. Капацитетът на твърдите дискове ще варира. 
Лаптопите "Правец" ще се продават с операционна система Windows 8.1, а не както в началото беше обявено – с "Правец ОС", изградена на базата на софтуер с отворен код. 
Пред "Труд" Вучев споделя ,че за да се пусне най-после изделието на пазара, е бил принуден да го екипира с Windows, защото разработването на собствен софтуер се оказало по-бавно от очакваното. Нужни били и още доста тестове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар