4.10.2013 г.

Документално кино показват на Sofia Biting Docs

Фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs започва на 10 октомври в Дома на киното с премиера на "Ром Кихот". Той, както обявява трейлърът му, е посветен на мястото, до което Google Earth не достига (това се оказва ромската махала в Кюстендил). Дебютното издание на събитието е организирано от сдружение "Позор", чийто фестивал за скандинавско и балтийско кино "Северно сияние" продължава до неделя. Партньори на Sofia Biting Docs са чешкият център и фестивалът за документално кино в Прага "Един свят".
В "Ром Кихот" главен герой е Валери Леков, който израства в циганското гето на града, но завършва журналистика и в момента работи като репортер в БНР, също е и основател на аматьорска театрална трупа. Името на филма е всъщност заглавие на негова сатирична поема. Другите участници са бесарабската българка Светла, щастливо омъжена за местния Живко; живеещата с мечтата за приказен абитуриентски бал Далила; и осмокласникът Емо, който само веднъж през живота си е напускал пределите на махалата - по време на ученическа екскурзия край града. Когато е попитан "Какво е интеграция", последният отговаря, че това е "да заминеш в Германия", а на въпроса дали иска да се интегрира: "А-а, аз че си седим тука." Очаква се всички те да присъстват на премиерата, но вероятно без Емо, тъй като "стъпката да дойде до София е много трудна"."Ром Кихот" също така е част от селекцията на филмовия фестивал в Котбус, който започва на 5 ноември.
Фестивалът в София ще продължи до 17 октомври, а всяко едно от заглавията в него е премиерно за България. Прожекциите са в Дома на киното, "Евро синема", Червената къща, клуб Maze. В програмата са също "Най-тежкото състезание" (Германия), "Духът на Лейди Джей в тялото на Дженезис" (САЩ/Германия/Франция), "Домът" (Израел/Германия), "Ничия сеньора" (Испания), "Сестра" (САЩ/Етиопия/Камбоджа), "Куба: Отечество или смърт" и др. Сред привличащите вниманието филми е "Дайте ни пари" на шведския режисьор Босе Киндквист, който проследява мотивите на Боно от U2 и Боб Гелдоф да се впуснат в многобройните си благотворителни кампании. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар