2.10.2013 г.

На четвърти гледат делото за Ески джамия

На 4 октомври в Окръжен съд Стара Загора започва делото за собствеността на Ески джамия. На 10 юни съдът прекрати делото с мотива, че Мюсюлманското изповедание не е представило доказателства за правоприемственост между него и местната мюсюлманска община Стара Загора, за която се твърди, че е управлявала и стопанисвала Ески джамия.
Според предвидените промени в Закона за вероизповеданията "Правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, може да принадлежи на Българската православна църква - Българска Патриаршия, на регистрираните вероизповедания и съответно на техните местни поделения. Правото на собственост върху тези обекти не може да бъде придобивано по давност от други субекти, извън посочените в изречение първо".
Ако промените бъдат приети Ески джамия трябва да бъде предадена на Главно мюфтийство, независимо дали има нотариален акт за имота и дали е правоприемник.
Според кмета Живко Тодоров исканията са неоснователни и трябва да бъдат отхвърлени. В прикачения звуков файл чуйте какво още каза Тодоров.
В последните дни темата за Ески джамия отново разбуни духовете в Стара Загора. В сряда от 10:00 часа в хотел Железник ще се проведе среща на тема „Музей на религиите или Ески джамия".
В социалната мрежа беше създадено още едно събитие, което бързо набира поддръжници. В 9:00 часа, на 4 октомрви, непосредсвено преди началото на делото, старозагорци ще се съберат пред съда. Идеята им е да покажат, че няма да позволят Музея на религиите да се превърне в действаща джамия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар