28.10.2013 г.

Откриват новия централен пазар

Напълно ще бъдат удовлетворени търговците и земеделските производители, които ще участват в жребия за маси, убеден е шефът на пазара Красимир Ангелов. 133 са новите маси на реконструирания централен пазар, на които ще продават 180 търговци. Цифрите съвпадат и с броя на подадените документи за допускане до жребия. На 47 маси ще могат да се настанят по двама наематели. Първите търговци, които са спечелили в жребия ще могат да заредят стоката си в края на месеца, веднага след като бъде получен Акт 16 на обекта. За тогава се коментира, че ще бъде и официалното откриване на модернизирания централен градски пазар.
Жребият за масите ще се проведе днес, 28 октомври от 10 часа в зала „Фоайе" на общината.
В него участват търговци и земеделски производители, които имат сключен договор за наета маса и имат постоянен адрес в общината. Срокът на договора за наем е една година. Месечната цена за 1 кв. м. търговска площ е 52 лв без ДДС, а разходите за комунални услуги /ток, вода, газ/ се заплащат от наемателите, пропорционално разпределени между тях. Спечелилите маса плащат дължимата наемна цена за текущия и авансово за следващия месец, в 3-дневен срок от провеждането на жребия.
Наемите и другите плащания обаче са по-високи от досегашните и тези пари трябва да се избият отнякъде, коментират търговци. Със сигурност това ще стане чрез цените, като повишението ще платят клиентите. Проектът за реконструкцията на пазара от 1л5 млн. лв. бе увеличен два пъти. Естествено, че инвестицията ще трябва да се изплати, коментират запознати.
Новият пазар ще има и ново работно време: през лятото от 8 до 21 часа, а през зимния период от 8.30 до 20.30 часа. Предвидено е два пъти през деня по един час, в който търговците ще зареждат със стока.
Част от старите маси, които са в добро състояние, ще бъдат преместени на пазара в кв. „Лозенец".
Търговците на цветя засега остават на площада зад Универсалния магазин и то по тяхно желание. След събарянето на сградата на старата община и оформянето на площада е предвидено да бъде обособена алея на цветята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар