16.10.2013 г.

Умберто Еко обяснява „Как се пише дипломна работа”

„Как се пише дипломна работа” обяснява още Умберто Еко. Новият превод на труда му вече е на пазара у нас. Заглавието е познато в България от години, но за първи път ще се запознаем с истинския текст на прочутия италиански писател, философ, семиотик и медиевист.
Оказва се, че у нас книгата е излизала с големи неточности в превода, както и с преработена структурата и съдържание, отбелязват сегашните издатели. Убедени сме, че българските читатели заслужават да се запознаят с оригиналния текст и че изданието е изключително полезно за всеки захванал се с писането на дипломна работа.
Дипломната работа е нелека задача за тези, които завършват. Освен че трябва да напишат обширен текст, студентите трябва сами да изберат темата, да направят изследване, да съберат материали и да представят по най-интересен начин своята теза. Важно е и как ще бъде защитена работата.
Оказва се, че това е трудоемък процес, който изисква време, съсредоточаване и не на последно място достъп до информация и набор от познания. Умберто Еко сам представя книгата си още във въведението: Трябва да е ясно, че книгата няма да ви каже какво да съдържа дипломната ви работа. Това си остава ваше задължение.
Тя ще ви даде отговор какво представлява дипломната работа. От нея ще разберете как да изберете темата и да разпределите времето си за работа. Също така как да организирате търсенето на необходимата литература в библиотеката и как да подредите материалите, които сте намерили. Не на последно място ще стане ясно и как да оформите на практика писмената си работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар