18.10.2013 г.

Филмът на Адела Пеева „В търсене на Списаревски” е вече на киноекраните, скоро ще го видим и по БНТ

След два "световни" или поне регионално значими филма - "Чия е тази песен" и "Развод по албански" (и двата с номинации за Европейска филмова награда), документалистката Адела Пеева се фокусира върху теми от национален интерес. "Кметът" разказваше за забележителния кмет на София инж. Иван Иванов, а "В търсене на Списаревски" повдига завесата над живота и личността на легендарния летец-изтребител Спайч.
Бързо превърнат в трагичен герой и звезда на пропагандата след смъртта си през 1943 г., след 9 септември Димитър Списаревски е заклеймен като "фашист" и е персона нон грата. Историята му се преразказва отново през последните две десетилетия - при първия си боен полет 27-годишният хубавец и смелчага се врязва като таран в американски бомбардировач. Камикадзе акция, героична саможертва, пилотска грешка или неизправност? Всички версии присъстват във филма. Не е пропуснат и земният му образ - любимец на жените, винаги усмихнат, но и с избухлив характер. Режисьорката е хванала последния влак за портрет на Списаревски - от смъртта му са минали 70 години, скоро няма да има очевидци на живота му. Днес някои от тях са още живи - например адютантът му, над 90-годишен.
В бъдещ размисъл съвременен ракурс "В търсене на Списаревски" показва кой днес се заиграва с образа на пилота - крайни националисти, футболни агитки, Боян Расате…

Филмът се прожектира в Дом на киното и Евро синема, а по-късно ще бъде показан и по БНТ, която е копродуцент. Освен че хвърля светлина върху един черно-бял образ от миналото, "В търсене на Списаревски" демонстрира още една азбучна истина - документалното ни кино е в далеч по-добро здраве от игралното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар