28.10.2013 г.

Започна строителството на католическа църква в Стара Загора

В Стара Загора направиха първа копка на Образователен център и Католическа църква на името на „Дева Мария- помощница на християните" (информация на БТА).
Стотици старозагорци се събраха на Димитровден, за да присъстват на църковното освещаване на основния камък на Католическата църква „Дева Мария- помощница на християните".
Тържествена литургия отслужи апостолическият екзарх монсеньор Христо Пройков. На церемонията присъстваха д-р Януш Болонек, посланик на Ватикана и Богдан Паташев, представител на посолството на Малтийския орден в нашата страна. Приветствие към присъстващите християни отправи и епископ Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит Галактион.
До три години в източния край на парк „Аязмото" ще се издигне църквата. До нея ще бъде построен и образователния център, в който ще има 12 класни стаи и общежитие за 30 ученици.
Малтийският орден направи първия подарък за оразователния център - микробус за учениците.
В новия храм ще служат монаси- салезиани от Чехия. Те са в България от 1994 година, а в Стара Загора - от 2008 година. Тяхната мисия е да се грижат за бедни ромски деца и да им помогнат да създадат щастливи семейства и деца.
Първите католически свещеници започват да служат в Стара Загора от 1899 година, а първият храм отваря врати през 1932 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар