21.10.2013 г.

Продължава делото срещу бивши директори на „Мини Марица изток”

15 дни ще продължат заседанията по наказателно дело в Старозагорския окръжен съд, по което обвиняеми са бившите изпълнителни директори на държавното Мини Марица изток ЕАД-Раднево Иван Марков и Гочо Христов. Това стана ясно в края на миналата седмица. Дългият срок е заради необходимостта да бъдат разпитани 200 свидетели, сред които и бивши ръководители на държавни структури като БЕХ ЕАД, НАП и ДКЕВР.
Прокуратурата е подготвила 134-страничен обвинителен акт, в който се твърди че двамата обвинями са нанесли щети на дружеството в размер на 988 869,48 лв.
И двамата обвиняеми не се признаха за виновни. С цел да не бъде затруден процесът по наказателното дело съдебният състав отказа конституирането на „Мини Марица изток” ЕАД като граждански ищец.
Според представителя на дружеството гражданските искове са в размер на констатираната щета. Още при старта на заседанието се стигна до остри реплики между обвинението и защитата във връзка с разминавания в старите показания, дадени пред следовател от националната следствена служба и новите в съда на бившия член на СД на БЕХ Димитър Станимиров. 
Според свидетеля извършеният през пролетта на 2009 г. одит на мините е бил заради поискано увеличение цената на въглищата, добивани там и отказа на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров да я разпореди. В хода на проверката било констатирано разминаване между темповете на разходи и приходи. Той не знаел, че междувременно е била извършена и проверка от Инспектората на МС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар