18.10.2013 г.

Нов проект - куклен театър в училище стартира от края на октомври

Новият проект на Държавен куклен театър – Стара Загора – „театър в класната стая” е стратегически инструмент за ускоряване  процесите на адаптация на страната ни към културното и цивилизационно пространство на Европа.
Театърът в класната стая  не е арт терапия, не е пътуващ театър на турне във физкултурен салон, не е халтура или извънреден час по литература, не е и извънреден  час на класния.
Жанрът „училищен театър” се заражда в Германия.Това са камерни пиеси, които се представят в специфичните условия на класната стая и поставят на дневен ред темите „табу” и въпросите от ежедневието, родени в класната стая. В тази среда „декорът” е заобикалящата действителност, която подсилва посланието на представлението.  В тези интерактивни спектакли „Зрителите –ученици” са у дома си, реакциите са спонтанни, а резултатите от комуникацията впечатляващи. Ключов момент е присъединяването на психолог към представлението. След спектакъла се открива дебат по темите на видяното, търсят се решения на проблемите, повдигнати в спектакъла, а може би ще стигнем и до разговори по теми, които по правило не се обсъждат с родители, преподаватели, класни ръководители.
Амбицията на ДК Театър в Стара Загора е да обедини усилията на театрали, педагози, психолози и чрез театъра да улесни комуникацията между децата в „проблемна” възраст и възрастните. „Нужно е само заедно да повярваме, че по човешки, културно  можем да обменяме мнения и заедно да разрешаваме пораждащите се конфликти. Вярваме, че е по силите ни да изградим доверие и умение за общуване”, споделят от екипа.
Първият спектакъл от проекта „театър в класната стая” е  по пиесата на популярния немски автор Кай Хенсел „Войната на Кламм”. Преводът на български език е на Габриела Хаджикостова.Постановката и интерпретацията  е на унгарският режисьор Ищван Наги.
 Пиесата „Войната на Кламм” се поставя за първи път в България. Спектакълът изследва училищните взаимоотношения на ниво учител-ученик: Драматични събития ще изправят във война учителят Кламм и неговите ученици.  Ще се развихрят ли сляпа омраза и отчаяние между тях? Ще се отвори ли пропаст от презрение и отчуждение? Ще има ли победители във войната?
Отговорите ще търси на сцената актьорът Янчо Иванов в ролята на учителя Кламм.
Психолог, конгитивно-поведенчески консултант  и пряк участник в  проекта е Боряна Белчева от Центъра за психически изследвания и организационно развитие
„В представлението се събаря стената между зрител и актьор, не само защото актьорът поддържа контакт със зрителите, не само защото назовава някой от тях с фиктивни имена, или  се ръкува с някого от тях, или се разхожда между чиновете, а защото представя по особен начин тази ежедневна война на някогашни или сегашни или бъдещи педагози, ученици, родители и защото  очната ставка е неизбежна.”
Ищван Наги - режисьор

Предпремиерно представление :
22 октомври 2013 година - 13 часа , реализира се със съдействието на ръководството на ГПЧЕ „Ромен Ролан” Стара Загора  в  Мултимедийна зала „Малчика”;

Премиера:
22 октомври  2013 година / 19 часа / сцената на ДКТ Стара Загора;
Пресконференция: 19,50  ч.
Веднага след  представлението ще имате възможност да се срещнете с режисьора Ищван Наги от Унгария.
След „закритият” за наблюдателите на представлението дебат между участниците в спектакъла ще можете да зададете въпросите си и към актьора  Янчо Иванов, психолога Боряна Белчева и учениците – участници в спектакъла.


Първо представление в класната стая – реализира се със съдействието на ръководството на СОУ „Максим Горки” и  педагогическия съветник  Петя Илиева на   25 октомври 2013 година от 12:30 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар