9.10.2013 г.

Букмейкъри дават най-голям шанс Мураками да вземе литературния Нобел

Нобеловата награда за литература по традиция е най-дискутиран. Откакто през 2005-а започнаха залаганията за него, за първи път публиката разполага с някакъв, макар и не съвсем точен списък с претенденти за отличието, възлизащо на 1,2 млн. долара. Харуки Мураками, който живее в САЩ и пише за алиенацията и разпадащия се съвременен свят, води листата с прогнозите на "Ледброукс". Залаганията на букмейкърите са 3:1 в полза на японеца, популярен по целия свят. След "Норвежка гора" (1987) всичките му романи са бестселъри, които водят читателя на пътешествия във фантастичен свят. От най-новия, "1Q84", бяха продадени един милион броя само през първия месец след пускането му в продажба през 2009-та. 64-годишният Мураками редовно е сред номинираните за Нобел през последните години. Той беше фаворит и през 2012-а, но в крайна сметка китаецът Мо Ян го изпревари.
Анализатори признават, че най-вероятно и тази година Мураками ще се размине с Нобела. Причината е, че много рядко двама автори от една и съща географска зона печелят в две поредни години.
Според букмейкърите след Мураками се нарежда американската писателка Джойс Керъл Оутс - с 6:1. Ако тя или канадката Алис Мънро (12:1) спечелят, това ще бъде суперпризнание за северноамериканската литература в световен мащаб. За над век съществуване Нобеловата награда за литература е отивала при дама само 12 пъти. В топ 5 за 2013-а са още унгарецът Петер Надаш (7:1) и южнокорейският поет Ко Ун (10:1). В списъка с кандидати са Умберто Еко, Милан Кундера, Филип Рот, певецът и текстописец Боб Дилън, които чакат от няколко десетилетия признанието на шведските академици. В момента обаче не бива да забравяме още един много сериозен кандидат - сирийския поет в изгнание Адонис. Той също е на опашката от поне две петилетки. Голямата ирония е, че едва сега може да му излезе късметът - най-вече заради страшните и кървави размирици в родината му.
Адонис, роден през 1930 г. като Али Ахмад Саид Езбер, още в средата на 50-те години на миналия век бяга от родината си, след като многократно е задържан заради политическите си виждания. Оттогава твори в Ливан и Франция, автор е на повече от 20 книги и стихосбирки, които пише на арабски. Дорис Лесинг, която поведе борба срещу апартейда с книгите си, взе Нобела през 2007-а. Африканецът Льо Клезио през 2008-а и миналогодишният изненадващ избор на Мо Ян, популярен с носталгията си по времената на Мао в Китай, спечелиха по идентични причини.
Самият Адонис всъщност е противник на настоящата опозиция в Сирия. "Общество, в основата на чиито закони стои религията, е обречено на диктатура", каза неотдавна писателят пред западни медии. Запитан защо не е на страната на революцията, Адонис отговаря: "Как е възможно да съм за революцията? Каква политическа програма има тя? В началото тръгна мирно. Сега е изпълнена с насилие. Катар, Саудитска Арабия и Америка я въоръжават. Тя се състои от агресивни групи, които просто искат да сринат режима. Как бих могъл да ги подкрепям?" Нобелова награда за Адонис със сигурност ще насочи погледите още повече към Сирия - към нейната хилядолетна история, която всекидневно бива сривана от кървавите битки между правителствена армия и бунтовниците.
Политическото напрежение в днешна Кения също може да се окаже фактор при избора на победител на Кралската академия в Швеция. Като солиден фаворит се очертава Нгуги уа Тионго. Дългогодишен дисидент, той на няколко пъти е вкарван в затвора от властта в родината си. Една от култовите му книги, Devil on the Cross, е написана именно зад решетките - върху тоалетна хартия, а самият роман се счита за първия модерен на местния език кикую. През 1967 г., тогава Джеймс Нгуги, спира да пише на английски, приема име на езика кикую и отхвърля християнството. В края на 70-те от съображения за сигурност напуска родината си и заживява в изгнание в САЩ.
Политически избор - поне така биха го нарекли критиците, би могъл да е също и Амос Оз. Макар че израелският писател, който е идвал и в България, наистина е много добър и космополитен.
Обявяването на победителя за всички видове Нобел започна вчера с лауреата в категорията за медицина или физиология. Литературният призьор ще стане ясен в четвъртък, но ако дебатите са твърде горещи, Академията може да отложи анонса си с една седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар