25.10.2013 г.

Мирослав Момчилович печели отличия с новата си нискобюджетна черна комедия

Мирослав Момчилович е най-известен като сценарист на култовата сръбска следвоенна комедия "Когато порасна, ще стана кенгуру". Диалозите му включваха паметни реплики като "Най-много печеля, когато не правя нищо: нямам приходи, но и разходи нямам."
8 години по-късно Момчилович разшири дейността си в киното и с режисура, като първият му успешен опит бе "Седем и половина". Сегашният "Смърт на човек от Балканите" спечели Голямата награда от "Форума на независимите" на фестивала в Карлови Вари и "Най-добър филм" в Атина, както и многобройни отличия на територията на бивша Югославия. Добро постижение за експериментален филм с микроскопичен бюджет, заснет със статична камера в една стая от един зрителен ъгъл, с ограничен брой актьори и по-аскетичен декор дори от театрална сцена.
Композиторът Матич (Никола Койо - актьорът, познат ни от страхотния "Парад" и всички останали филми на Сърджан Драгоевич) планира самоубийство в хола си пред включената уебкамера на компютъра. Прозвучава изстрел. Край трупа започват да се стичат съседи. Пръв е Аца, майстор по всичко, който решава да изчака полицията в качеството си на свидетел. Но идват и други и започват да убиват времето по най-различни начин - пият ракия, играят шах, разглеждат телескопа и другите играчки на починалия. Точно както и в милата родна картинка, "Бърза помощ" и полицията кацат след часове, а преди тях са меркантилните погребални агенти и брокерите на недвижими имоти, които търгуват дори със смъртта.
Тъй като 80-минутният филм е заснет в един кадър, това ограничава максимално възможностите за разнообразие и динамика в действието. Наистина на места "Смърт на човек от Балканите" леко доскучава. Другаде пък искри от черен хумор. Но Момчилович успява да удържи вниманието на зрителя - непроходимият балкански манталитет, язвителният диалог и абсурдът на ситуациите са налице и на макс в този негов единствен кадър. "Черната комедия е балкански специалитет. В Сърбия, но също така и в България, Хърватия, Босна, хората израстват с това черно чувство за хумор. Хуморът е балкански, но историята е универсална", казва за филма си режисьорът, който два пъти е представял свои продукции на "София Филм Фест". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар