15.10.2013 г.

Коелю бойкотира почетното гостуване на родината си на панаира на книгата във Франкфурт

Около 276 000 души посетиха най-големия в света международен панаир на книгата - този във Франкфурт. Шестдесет и петият международен панаир бе закрит в неделя, съобщават световните медии. Според представител на организаторите, посетителите са били с 2.2 процента по-малко от миналата година, когато на изложението са били 282 000 души.
Над 3500 изложители от 72 страни участваха в събитието. Около 142 хиляди издатели, агенти, продавачи, писатели, преводачи, илюстратори, представители на библиотеки, институти и други експерти са участвали в работата на форума.
Почетен гост на изложението бе Бразилия, чието участие й струваше повече от 6 милиона евро. Според експертите тези разходи са оправдани, защото в последно време страната се е превърнала в истински износител на лицензи за книги. За последните три години печалбата от продажби в сектора е нараснала с почти 150%, съобщават бразилските представители.
Своеобразен протест направи известният бразилски прозаик и поет Паулу Коелю. Той отказа в последния момент да участва във Франкфурт, като мотивира решението си със състава на бразилската делегация. Според Коелю, който не познавал повечето автори, влезли в състава на официалната делегация, критериите за участие не са били литературни, а политически. За организаторите малка утеха е, че Коелю все пак обеща да посети панаира на книгата, но... следващата година. А следващото издание е от 8 до 12 октомври 2014 година. Тогава почетен гост ще е Финландия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар