21.12.2011 г.

Старозагорският музей удостоен със знака на Пьотр Алабин

Старозагорският Регионален исторически музей е сред малкото институции, удостоени с почетния плакет на Пьотр Алабин, който се връчва по повод 125-годишнината на Историческия музей в град Самара, Русия. Отличието под номер 17 е получила директорката д-р Светла Димитрова, която участва в Четвърта регионална конференция, посветена на юбилея и 160-годишнината от създаването на Самарска губерния.
Връзките между двете институции имат дълга история, но след 1989 година са прекъснати.
Миналата година бяха дошли археолози от град Самара, които ни потърсиха, защото имат интерес към проучването на обекти от средновековната култура, тъй като работят на обекти, свързани с волжките българи. Направили са много интересни проучвания, открили са град в района на Самарска област. Музеят там притежава може би една от най-богатите колекции от Волжко-Камска България, разказа Светла Димитрова.
При моето посещение ми показаха проект за съвместна изложба между България и Самара, посветена на общото и различното в материалната култура на дунавските и волжките българи. Мисля, че ще бъде успех, ако тази изложба първо се открие в  Стара Загора, тъй като градът е побратимен със Самара. Тя е много атрактивна, допълни историчката.
Музеят в Стара Загора има подписан договор за сътрудничество със Самарския междуобластен музей Пьотр Алабин, тъй като е създаден по негова инициатива. Според Димитрова, руските им колеги са готови и имат огромно желание да работят с нашите специалисти. Има възможност да се направят няколко съвместни изложби и експедиции - наши археолози да отидат там и да участват в проучвания на техни обекти.
При гостуването си в Самара Светла Димитрова е посетила експозиции в различни други музеи и се е убедила как тамошните специалисти работят с децата, учениците и студентите.
Почерпих много интересни идеи, които могат лесно да се приложат и при нас - става въпрос за показване на бита по интересен начин, за провеждане на уроци в различните експозиционни части на музея, за активно използване на студентите от Педагогическия факултет в музейната работа.
Димитрова смята, че има възможности за сътрудничество с Музея на космонавтиката в Самара и нашата обсерватория, защото имаме интересни експонати, свързани със старозагорското участие в изследването на Космоса.
Ние можем да направим музейна сбирка, която да показва приноса на Стара Загора и България за изучаване на космическото пространство. Направихме първата крачка при честването на 50-годишната от полета на Гагарин, допълни тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар