13.12.2011 г.

Зимните ни курорти по-скъпи от алпийските

Зимните ни курорти бият цените във Франция и Австрия
Черни облаци надвисват над сезон 2011-2012.  След кризата с „Алма тур” всеки трети руски турист се отказва от ски по нашите писти
Още от средата на ноември туристическият бранш е в пълна бойна готовност за посрещане на зимния сезон 2011. Ски пистите са заредени с оръдия за изкуствен сняг, хотелиерите са стегнали базите, ресторантьорите са излъскали тенджерите и всички са в очакване на гости от страната и чужбина.
Данните от ранните записвания обаче са направо трагични - в идните месеци на ски почивка в България ще дойдат 30% по-малко руски и 15% по-малко английски туристи, като това са двата ни основни пазара. Песимистични са прогнозите и за гръцките скиори, които миналата година бяха третата по големина група в зимните курорти. Иначе офертите се движат около миналогодишните нива. В зависимост от различния клас хотели ножицата в цените е голяма и те варират от 30 до 130 лв. на човек на ден, изчисли председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В момента 6-дневен ски пакет all inclusive в Баварските Алпи излиза 520 лв., или под 90 лв. на ден. В същото време обаче почивка в Пампорово с включени нощувка, храна и ски-карта излиза между 100 и 120 лв. на ден. „Страната ни не е евтина туристическа дестинация, като в средния клас хотели тя държи нива като във Франция и Австрия, но родните хотели с четири и пет звезди са по-евтини от тези на Запад”, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
„Казусът с „Алма тур", когато стотици руснаци останаха блокирани у нас, нанесе огромна имиджова щета на България в Русия
Все още не можем да говорим за край на кризата на този пазар, още повече че за да се гарантират полетите, билетите скочиха между 30 и 50 евро”,  допълни Драганов. Според него през този зимен сезон българските хотелиери ще се изхранват най-вече от съседите от Сърбия, Македония, Румъния и Турция, както и от родните туристи. Прогнозите обаче сочат, че не повече от 280 000 българи ще предпочетат нашите курорти през зимата. В Австрия и Швейцария ще отидат около 6000 нашенци. Тази година хитът са източните и южните части на Африка Една от най-желаните дестинации е Танзания, като разходите за организацията на това екзотично пътуване възлизат на около 2500-3000 евро. За повече екстри цената може да набъбне и до 6000-10 000 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар