15.12.2011 г.

Цялата фамилия на Александър Велики ще „пази” македонското национално самочувствие

Основата на националната доктрина на македонците е да доказват, че нямат нищо общо с българите. Според тях те са преки потомци на Александър Велики. Затова цялата му фамилия ще се появи на централен столичен площад в Скопие. За съжаление майката на Александър не прилича на Анжелина Джоли, която игра тази рола в несполучливата холивудска продукция, посветена на най-великия представител на древната династия.
Работата по проект "Скопие 2014" върви с пълна пара. Този път локацията е площад "Карпошово въстание".
Там ще бъде монтиран 13-метров паметник на Филип ІІ Македонски, който за около месец би трябвало да бъде завършен и излят от бронз, пише Нетпрес.
"Колоната ще бъде облицована с масивен мрамор и релефи от бронз, на които ще бъдат изобразени повечето придружаващи фигури. Най-отгоре ще бъде поставена статуята на воина", заяви скулпторката Валентина Каранфилова - Стефановска.
Тя добавя, че около основната колона ще има няколко фонтана, които също ще са с релефи. На тях ще бъдат изобразени растения, "които виреят под македонското небе - тютюн, магарешки бодил, афион, папрат и др."
На фонтаните също така ще има и релефи на майки със синовете им, на коне, лъвове и др.
На един от фонтаните на "Карпошово въстание" ще има и статуя на Олимпия, майката на Александър Македонски, заедно със своя син на ръце.
Официалното име на комплекса от монументи е "Воин с придружаващи елементи и четири фонтана".

Няма коментари:

Публикуване на коментар