19.12.2011 г.

Последните жепейци прекратяват стачката

Оставало още 950 железничари да приемат офертата на БДЖ.
И двете страни направиха компромиси и така се стигна до решение за прекратяване на стачката, обяви по БНТ Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. Стигнахме до запазване на доходите, но направихме отстъпки в отпуските и парите при пенсиониране, добави той. Бунев съобщи, че все още било рано да се каже дали е имало смисъл от стачката.
Сега колективните трудови договори са много по-близки до състоянието на БДЖ, а с новите договори ръководството ще може да продължи по пътя на реформата, каза на свой ред Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите в БДЖ. Синдикатите ще трябва да участват в процеса на оптимизиране на БДЖ, добави той.
 Тази стачка можеше да бъде избегната, 2,5 милиона лева са загубите, но така или иначе това приключи и сега трябва да гледаме в бъдещото за доброто на БДЖ, продължи Владимиров. В БДЖ са получени авансите. Добре, че стачката спря, защото иначе нямаше да можем да платим заплати на служителите в „Пътнически превози”, поясни още Владимиров. Няма промяна на финансовото състояние на БДЖ, реформите предстоят и всички рискове за дружеството остават.  Остава още 950 железничари да приемат офертата на БДЖ, трябва да го направят, това ще е добре за тях, каза той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар