5.12.2011 г.

Талисманът на Берое – Чонката отказва помощи от бюджета

Емблематичният старозагорски чешит Димитър Стойчев - Чонката, който повече предпочита да живее с петли, отколкото с хора, събира последните лъчи на мижавото декемврийско слънце по улиците и се готви да изкара зимата „на мускули”, закалени в събирането и предаването на метални отпадъци, но не и да посегне към „готовите пари на данъкоплатците”.
Въпреки че събира стари железа, Чонката съвсем не е клошар и не се смята за такъв. Не можеш да го видиш да рови из кофите за боклук, нежели пък да се храни оттам. Заклет ерген е. В пълно психично здраве. Чешит. Живее в наследствен апартамент на площад „Берое” в Стара Загора, но „офисът” на „свободната, волна птичка божия”, както сам нарича себе си, е под открито небе. Намира се на два километра южно от дома му, ситуиран пред гаражно магазинче за хранителни стоки на бул. „Христо Ботев” № 67. Кризата удари наскоро кепенците на дюкянчето, но на „офиса на Чони” никой не може да хлопне мандалото
Веднага след като приключи с мъкненето на железата и предаването им срещу някой лев, от ранна пролет до късна есен всеки божи следобед от години той идва на това място. Вади от количката си и връзва наоколо флагове и шалове на футболния отбор „Берое”, на който е заклет фен. Курдисва неизменната нашарена с подписи, сентенции и пожелания футболна топка. Слага я пред себе си на походната масичка и почва да реди чинийките и бутилките. Сяда на походното си столче. Ако носи мезенце, слага от него. Ако няма ”мамбо” - здраве да е, все някой може и да му донесе. Въпреки че е беден като църковна мишка, Чонката никога досега не е подлагал ръка за просия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар