23.12.2011 г.

Отложиха „данък” за Зелената зона на заралии, засега

Вдигнаха такса смет за гражданите, намалиха я за бизнеса

Кметът Живко Тодоров оттегли точката от дневния ред на общинската сесия, която предвиждаше изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на общината.
Едногодишни карти за паркиране пред домовете си срещу такса от 60 или 84 лева да получават всички собственици на автомобили с постоянен и настоящ адрес в „Зелена зона", бе първоначалното предложение. Сред мотивите за оттеглянето на точката бе посочена възможността догодина Зелената зона да се разшири и повече граждани да се възползват от нея. С въвеждането на "Зелена зона" се очерта един сериозен проблем, а именно паркиране на личните автомобилина живущите в нея. Прибирайки се в домовете си, хората от тази зона трябва да спират автомобилите си на доста отдалечени места със свободен режим на паркиране или на общо основание, заплащайки престоя си почасов", мотивира пред Общинския съвет предложението си преди последната сесия кметът Живко Тодоров. Дебатът бе отложен за следващата година.
45 заседатели подкрепиха план-сметката за определяне размера на битовите отпадъци, против нямаше, а трима се въздържаха. Гражданите вече ще заплащат по 1,2 промила при 1 промил до сега такса смет. От 5 на 3 промила бе намалена тя за бизнеса. 1,14 млн лева ще заплати общината на Министерството на околната среда и водите заради неизграденото регионално депо за битови отпадъци.
Дебати предизвика 12-та точка от дневния ред- приемане на Общинската програма за образователна интеграция на деца и ученици от ромски произход, като част от изпълнение на Стратегията за образователна интеграция. Заради разследване на фондация „Лозенец" общинските съветници записаха, че дейностите ще се извършват от неправителствена организация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар