14.12.2011 г.

Лихтенщайн влезе в Шенген, ние не

Лихтенщайн ще стане 26-а държава, член на шенгенското пространство, на 19 декември тази година. Това реши Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.
Министрите на вътрешните работи днес трябваше да обсъдят и присъединяването на България и Румъния към Шенген. Преди срещата обаче стана ясно, че ако темата, която изисква единодушие сред държавите членки, бъде подложена на гласуване, Холандия отново ще й наложи вето.
Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде сред приоритетите на датското председателство на ЕС, което започва от 1 януари догодина. Това е съобщила министърът на вътрешните работи на Дания Маргрете Вестагер на неформална среща с вицепремиера Цветан Цветанов в Брюксел.
„Надяваме се през март да имаме положително решение за влизане в Шенген", коментира Цветанов, който участва в последния за годината Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
„Няма промяна в позицията на държавите, които подкрепят присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Имаше само изказване отстрана на Холандия, която все още държи на тяхната въздържаност за подкрепа за България и Румъния", заяви вътрешният ни министър.
Той добави, че по време на Съвета на премиерите преди няколко дни също е имало дискусия по тази тема. „Холандия е единствената държава, която в момента е с ясно изразена негативна позиция. Недейте да смятате, че представителите на българското правителство седим с кръстени ръце. Във всяка една среща и във всеки един дебат, който се води на среща на лидери, така и на Съвета на министрите на вътрешните работи, това е тема, която постоянно е дискутирана", каза още министър Цветанов.
„За нас е по-важно да можем да стигнем до политическо решение, с диалог и с конструктивен разговор, действително Холандия да бъде убедена за промяната на тяхната позиция. Надявам се, че това ще стане факт в началото на годината", допълни министър Цветан Цветанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар