16.12.2011 г.

Съвременното свободно семейство е от трима – според Том Тиквер

Една съвсем нова формулировка на семейното щастие и участниците в него ни предлага Том Тиквер в новия си филм "Три".
Авторът на „Бягай, Лола“, „Небеса“, „Парфюмът“, „Интернешънъл“ се завръща с новата си история, в която отново проучва до къде може да стигне човека, оставяйки се да избира свободно. Волност до (без)крайност.
Сюжетът ни пренася в Берлин, където Хана (Софи Ройс) и Симон (Себастиан Шипер) живеят заедно без брак от 20 години. И двамата работят в сферата на изкуството, проявяват искрено любопитство към новаторството във всекидневието и са лесно податливи на разни експерименти.
Третият в историята е микробиологът Адам (Девид Щрисоу), идващ от източната част на Берлин, отворен до крайност към новото, готов да опита от всичко в живота.
Историята не спира да разпъва персонажите минимум в три посоки. Докато Хана изневерява на Симон, майка му съобщава, че е болна от рак. Докато Симон е упоен на операционната маса, разбира, че е можел да бъде баща преди 17 години, а Хана изживява интересни моменти с Адам. И отново докато Симон и Хана се вричат във вечна вярност, Адам успява да впечатли и двамата в любовния си флирт.
Тиквер бяга далеч от тривиалното, универсалното. Филмът му е арт изкушение, впечатляващо събрало експресивност, прямота и човечност. Колкото и смели да са действията на неговите персонажи, толкова Тиквер успява да  намери умереност и деликатност в изживяванията им.
„Три“ е странен сбор от жанрове, съвкупност от драматични, комични, мелодраматични и еротични елементи, далеч от условностите, които обществото се опитва да нареди на всеки.
Персонажите бягат от всекидневието, от битуването, от предварително приетите форми.  На полиекран текат паралелни действия, разказът е съвкупност от възможности и избори - да живееш или да умреш, да оставиш тялото си под земята или да го превърнеш в произведение на науката, да опиташ от вкуса на изневярата, да определиш сексуалността си.
Тиквер ни поднася вкус към свободата, където е трудно да определиш границите на допустимото, преосмисляйки по нов начин семейното щастие. Във връзката на бъдещето двама са недостатъчни, а трима в никакъв случай не са много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар