15.12.2011 г.

Мартин Скорсезе с най-големи шансове за приза на кинокритиците

Планира се този проект да бъде завършен до края на 2012 г.
Филмът на Мартин Скорсезе "Юго" и черно-белият "Артистът" на Мишел Азанависиюс получиха по 11 номинации за наградите "Изборът на критиците". Победителите ще бъдат обявени на 12 януари 2012 година в престижната зала "Холивуд паладиум", съобщи Варайъти.
Престижните отличия, които надминаха "Златните глобуси" като индикатор за спечелването на "Оскар", се определят от членовете на Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association) и се връчват всяка година. Асоциацията обединява повече от 250 кинокритици от САЩ и Канада. За 17-ите награди "Изборът на критиците" тази година се състезават над 20 филма в 24 категории.
Лентата "Юго" на Мартин Скорсезе е номирина в категориите най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър адаптиран сценарий, най-добър млад актьор за Аса Бътърфийлд.
Драмата "Юго", заснета от Скорсезе в 3D формат, неотдавна бе обявена от американския Национален съвет на кинокритиците за най-добър филм на 2011 г. Лентата е по романа в картини "Изобретението на Юго Кабре" на Брайън Селзник.
Черно-белият ням филм "Артистът" също като "Юго" е номиниран за най-добър филм, както и за най-добър адаптиран сценарий, най-добър актьор - Жан Дюжарден, най-добра поддържаща актриса Беренис Бежо, най-добър актьорски състав.
Кинокритиците в Бостън, както и Организацията на нюйоркските кинокритици в интернет избраха "Артистът" за най-добър филм на 2011 г. Това бяха поредните отличия за френската продукция, предизвикала интерес на различни фестивали през изминалата година.
С осем номинации за наградите "Изборът на критиците" са филмите "Южнячки" на Тейт Тейлър и "Drive: Живот на скорост" на Никълъс Уиндинг Рефн. В седем категории за наградите ще се състезават "Потомците" на Александър Пейн и "Боен кон" на Стивън Спилбърг.
Джордж Клуни има две номинации за "Изборът на критиците" - за най-добър актьор в "Потомците" и за най-добър актьорскисъстав за филма "Мартенските иди", на който е режисьор и сценарист.
Освен "Артистът" на Мишел Азанависиюс и "Юго" на Мартин Скорсезе за най-добър филм ще се състезават "Потомците" на Алексндър Пейн, "Боен кон" на Стивън Спилбърг, "Дървото на живота" на Терънс Малик, "Кешбол" на Бенет Милър, "Полунощ в Париж" на Уди Алън, "Южнячки" на Тейт Тайлър, "Drive: Живот на скорост" на Никълъс Уиндинг Рефн и "Extremely Loud & Incredibly Close" на Стивън Долдри.
За най-добър актьор са номинирни Джордж Клуни за "Потомците", Леонардо ди Каприо за "Хувър", Жан Дюжарден за "Артистът", Майкъл Фасбендер за "Срам", Райън Гослинг за "Drive: Живот скорост", Брад Пит за "Кешбол".
В категорията за най-добра актриса отличието "Изборът на критиците" ще си оспорват Виола Дейвис за "Южнячки", Елизабет Олсън за "Тя е Марта, Марси Мей и Марлен", Мерил Стрийп, която вече два пъти е отличена с наградата, за ролята на Маргарет Тачър в "Желязната лейди", Тилда Суинтън за "Трябва да поговорим за Кевин", Чарлийз Терон за "Young Adult", Мишел Уилямс за ролята на Мерилин Монро в "Моята седмица с Мерилин".
Наградата за най-добър режисьор могат да получат Мартин Скорсезе за "Юго", Стивън Спилбърг за "Боен кон", Александър Пейн за "Потомците", Стивън Долдри за "Extremely Loud & Incredibly Close", Никълъс Уиндинг Рефн за "Drive: Живот скорост" и Мишел Азанависиюс за "Артистът"
От 1995 година наградата "Изборът на критиците" е "законодател в модата" за наградите "Оскар". Миналата година Колин Фърт, Натали Портман, Крисчън Бейл и Мелиса Лио получиха "Оскар" в същите категории, в които ги награди и асоциацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар