5.12.2011 г.

Ученици и бизнесмени „осиновиха” паметници в Казанлък

8 паметника в района на Розовата долина осиновиха ученици, представители на НПО-та, клубове и бизнесмени от Казанлък и общината, като част от регионалната доброволческа кампания на Европейския Информационен център „Европа директно" и неговия офис в Казанлък, посветена на Европейската година на доброволчеството.
Кампанията в Казанлъшко бе осъществена под патронажа на Общината, в партньорство с Национален парк - музей „ Шипка- Бузлуджа" и Историческия музей „Искра".
В началото на април дамите от клуб „Орлица" при ТД „Орлово гнездо" в Казанлък се включиха в инициативата, поемайки шефство над гроба- паметник на композитора Емануил Манолов, създал песента- химн на Казанлък - „Коя е тази в бяла премяна".
Учениците от ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в града осиновиха големия Руски паметник и Стоманената батарея на връх Шипка. Те се включиха в почистването на паметниците от тревата, боядисването на 8 оръдия от Стоманената батарея и на веригите около големия Руски паметник.
За Паметника на загиналите в Балканската, Първата и Втората Световни войни в село Ръжена се погрижиха учениците от местното училище „Св.св. Кирил и Методий", съвместно с Кметство село Ръжена.
Членовете на ВМРО-Казанлък с ръководител историкът Чавдар Ангелов осиновиха Паметника на загиналите в парк „Розаиум" в Казанлък. Доброволците от организацията предприеха на няколко пъти различни дейности по възстановяването на паметника: освежиха буквите върху него, почистиха храсталаците около паметника, възстановиха липсващите метални орнаменти по паметните плочи и една от гранитните. Като бъдеща цел местните войводи си поставят изграждането на декоративно осветление около паметника.
Ученици от клуб „Родолюбие" при училището в град Крън осиновиха паметника на Хаджи Димитър и неговата чета под връх Бузлуджа, а членовете на Ротари-клуб в Казанлък се погрижиха за паметника на светите братя Кирил и Методий, в двора на бившето Девическо училище в Казанлък, сега Хуманитарна гимназия. Те се ангажираха да направят и нужната реставрация на паметника и бронзовите му фигури, както и да реализират художествено осветление край него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар