21.12.2011 г.

Булсатком ще изгражда своя мобилна мрежа

Телекомуникационният оператор Булсатком, чието управление е разположено в Стара Загора, получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията да изгради мобилна наземна мрежа в обхват 1800 мегахерца. Според съобщения в медиите, лицензът на Булсатком трябва да струва 19 млн. лева, съобразно тарифата по Закона за електронните съобщения.
Разрешение за аналогична дейност получиха още двама кандидати да се превърнат в нови GSM-оператори - Макс телеком и 4Джи Ком. Разрешителното дава възможност на трите компании да предложат на бъдещите си абонати GSM-разговори и мобилен интернет в 2,5G и 4G мрежа.
Още със старта на новата година Булсатком започва да изгражда базовите станции, чрез които ще се осъществи покритието със сигнал върху цялата територия на страната, каза изпълнителният директор на компанията Пламен Генчев. Базовите станции ще бъдат изградени на четири етапа по 6 месеца. В първия етап ще бъдат покрити големите градове, включително Стара Загора, плюс главните пътни артерии. Така в средата на следващата година Булсатком ще започне да набира първите си абонати за новата GSM-мрежа.
С изграждането на цялостната система, която ще предложи услуги от най-ново поколение, ще покрием около 90% от територията на България, посочи Пламен Генчев. GSM абонаментът ще се предлага и в пакет с останалите услуги на оператора - цифрова сателитна телевизия и оптичен интернет за дома и офиса. Тъй като на пазара в момента не се предлагат телефони, които да ползват интернет и други услуги по 4G мрежа, от Булсатком ще започнат и продажбата на такива телефони.
Очакванията на КРС са с пускането на новите трима играчи на пазара на мобилни услуги да се постигне значителен спад в цената на минута разговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар