5.12.2011 г.

Един от първите филми на Гендов показват в столичното кино „Одеон”

Комедията "Любовта е лудост" (1917) на Васил Гендов (1891-1970) показва кино "Одеон" за 120-годишнината от
рождението на пионера на българското кино.
Прожекцията ще е на 8 декември от 17.30 ч. в рубриката "Български екран". Входът е безплатен, съобщават от Филмотеката.
Освен 16-минутната продукция юбилейната прожекция включва откъси от два филма на Васил Гендов - комедията "Бай Ганьо" (1922) и мелодрамата "Човекът, който забрави Бога" (1927), както и документалния филм портрет "Първият" (1975) на режисьора Иван Попов.
"Любовта е лудост" е по мотиви от разказа "Палавата" на Рьоне Льокроа. Филмът е с участието на Васил Гендов, Манол Киров, Жана Гендова, Мария Тороманова-Хмелик и е първият запазен български игрален филм в
колекцията на Българската национална филмотека.
Конфликтът е съсредоточен около перипетиите, в които двама млади изпадат в желанието си да осъществят любовта си, въпреки намесата на богатата леля с нейната натрапчива мисъл да омъжи своята племенница за "достоен" кандидат.
Подобно на "Българан е галант" Гендов отново изпробва възможностите си в жанра на комедията, привнасяйки вече по-отчетливо и елементи на мелодрамата, на водевила, отбелязва критиката.
Васил Гендов заснема първия български игрален филм - непретенциозната комедия-фарс "Българан е галант".
Доста противоречиви са данните и за първата премиера у нас. Според едни това е 1910 г., според други е пет години по-късно.
Гендов прави 11 филма до 1937 г., сред които "Дяволът в София" (1921), "Пътят на безпътните" (1928), "Улични божества" (1929).

Няма коментари:

Публикуване на коментар